Oļega Suļimenko (Krievija/Austrija) meistardarbnīca


“Privātie un publiskie stāsti”


Meistardarbnīcas mērķauditorija ir mākslinieki (vecuma grupā 50+), kuri ir ieinteresēti stāstīt savus stāstus (īstus un izdomātus), citādā, neierastā veidā. Izmantojot ķermeni, balsi, tekstu, objektus, dokumentālus materiālus, darbosimies ar mūsu pašu vēsturi, privātiem, politiskiem, biogrāfiskiem un vēsturiskiem notikumiem.

Mūsu iztēle, fantāzija, personīgie fakti, sociālie un politiskie notikumi, kas bijuši mums svarīgi, būs nozīmīga darba procesa daļa. Caur improvizāciju, strādājot ar laika, telpas, kompozīcijas, dažādu ķermeņa un prāta stāvokļu elementiem, tiks veidotas īsas performances. Iespējams, notiks arī šis tas negaidīts.

Telpa ir atvērta gan autentiskai izpausmei, gan glamūram un kičam, gan minimālististiskai un uz redukciju vērstai pieejai.

Jābūt iespējamam attēlot realitāti kā vēsturisku fikciju, kas tā īstenībā arī ir

Aleksandrs Kluge

Krievu izcelsmes performances mākslinieks Oļegs Suļimenko dzīvo un strādā Vīnē. Pēc inženierzinātņu studijām Maskavas Valsts tehniskajā universitātē pievērsies mākslinieciskajai karjerai. Apguvis deju, aktiermeistarību, improvizāciju Oļega Kiseļova improvizācijas teātrī un eksperimentālo deju Anatolija Vasiļjeva drāmas mākslas skolā pie Genādija Abramova (1985–1990). Deviņdesmitajos gados Oļegs izveidoja kolektīvu starptautisku meistardarbnīcu “Saira BlancheTheatre”, kura provokatīvie iestudējumi rādīti daudzviet pasaulē. Kopā ar “Tanzquartier Wien” bijis kurators krievu un austriešu mākslinieku sadarbības projektam “Austrumi satiek rietumus”. Kopā ar “brut Wien” organizējis projektu “Mūzika šeit, mūzika tur: Vīne – Maskava” (2010), kas rādīts Vīnē un Maskavā. Sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā Lisa Nelsone, Markuss Šinvalds, Alfredo Barsuglia, Anna Jermolajeva, Mega Stjuarte, Dženifera Leisija un Stīvs Pakstons. Viņa veidotās izrādes ir rādītas daudzos nozīmīgākajos pasaules dejas festivālos un izrāžu vietās: “Festwochen”, “Tanzquartier Wien”, “brut Wien”, “ImPulsTanz”, “Kunsthalle” (Vīne), “Performa” (Ņujorka), “Steirischer Herbst” (Grāca), “Sophiensaele” un “Tanz im August” (Berlīne), “Kunstverein” (Hannovere), “Theater Festival Impulse” (Vācija), “Kaai Theatre” (Brisele), “Southern Theater” (Mineapolisa), “Dance on the Volga” (Jaroslavļa), “Baltic Circle” (Helsinki), “Homo Novus” (Rīga).