Eva Klimackova / Company E7KA


Uztveres zudums (40’)

  • Koncepcija: Eva Klimackova, Lorēns Goldrings
  • Deja: Eva Klimackova
  • Dzeja: Žerasims Luka
  • Gaisma: Jans Lebrā
  • Producents: cie E7KA
  • Līdzproducents: Centre Chorégraphique National d’Orléans dans le cadre de «l’accueil studio 2015» Ministère de la Culture et de la Communication, DRAC Centre Val de Loire (Aide au projet 2016), International Visegrad Fund
  • Atbalsta: La Briqueterie – CDC, Ménagerie de verre dans le cadre de StudioLab, SE.S.TA Prague

“Uztveres zudums” ir izsmalcināta saruna starp Evas Klimackovas deju, vizuālā mākslinieka Lorēna Goldringa redzējumu un diviem rumāņu izcelsmes franču valodā rakstoša avangarda dzejnieka Žerasima Lukas dzejoļiem. Šīs sarunas laikā tiek radīta mīklaina saikne starp žestiem un vārdiem, starp konkrēto un abstrakto, nopietno un absurdo, starp parādīšanos, izzušanu un pārtapšanu. Ķermenis atsakās no sevis, lai ļautos neparastām attiecībām ar satraucošo un kvēlo Lukas valodu. Mēģinot saskaņoties ar vārdu plastiskumu, Luka teikumus saliec, sapin, iztaisno un savij spirālēs, ar minimālismu padziļinot poētisko tēlu. “Just”, “kustēties”, “uztvert”, “pateikt” pēkšņi kļūst par darbībām, kas atklāj cilvēka spēka bezgalību. Deformētais un dīvainais kustības skaistums perfekti rezonē ar veidu, kā Žerasims Luka meklē, veido un slīpē franču valodu, padarot to citādu.

Eva Klimackova – dejotāja, horeogrāfe un skolotāja. Dzimusi Slovākijā, studējusi Skatuves mākslu akadēmijā Bratislavā. Kopš 2001. gada dzīvo Parīzē. Francijā piedalījusies dažādos projektos kopā ar Kubilai Khan Investigations, Lorēnu Goldringu, Faustīnu Linīkulu, Petite Fabrique; Beļģijā – ar Karīnas Pontī kompāniju Dame de Pic, Deividu Hernandezu, Lizu Duklo; Slovākijā – ar Annu Sedlackovu, Studio tanca, Milanu Kozaneku, Katu Mojzisovu, Martu Polakovu; Čehijā – ar kompānijām Dejadonné un Duwadance. Eva regulāri pasniedz Parīzē, Briselē, Prāgā, Bratislavā, Brno, Orleānā, Grenoblē, Limožā, Larošelā, Puatjē, Tūrā, Hanojā. 2007. gadā Eva Parīzē nodibināja kompāniju Company E7KA un radījusi izrādes „Alzbeta Hlucha” (2007), „Alzbeta” (2008), „Ivanuska” (2009), „Touch.ed” (2011), „Move” (2013), “The perception off “(2016), kas rādītas Francijā, Slovākijā, Čehijā, Slovēnijā, Vācijā un Honkongā.