Pīters Terezakiss un Alisona Grīna (ASV)


Sirds Ritmi Gaisma

Gaismas instalācija - dejas improvizācijas izrāde.


Pīters Terezakiss: “Vērojot figūras, kas kustas cauri bezgalīgajai un nemateriālajai augošas un krītošas gaismas telpai, vērotāju un dalībnieku apziņā dzimst tēli. Mani interesē, kas rodas no tā, ko redzam, no tā - ko pieredzam. Kā tiek radītas metaforas, lai apmierinātu indivīda nepieciešamību no mistērijas radīt nozīmi.”

Alisona Grīna: "Ar savu ķermeni mēs “rakstām” uz zemes vai debesīs to cilvēku vārdus, kas ir mums nozīmīgi un ir aizgājuši. Šie ceļinieku gari, kas tiek ieaicināti gaismā, dejo kopā ar mums.”

Ilze Zīriņa: “Domāju par pretstatiem, kuriem ir arī kas kopīgs: gaisma (enerģija) vienmēr ir ar mums un tai ir nemainīgs pulss (laiks) – nekas nevar apstāties; un cilvēks – pilns ambīciju, netīrumu, smaguma, ar īsu eksistences laiku. Ja noskrāpējam nost virskārtu un IEKLAUSĀMIES – mēs varam sajust, ka mūsu laiks šeit nav atkarīgs no mūsu sirdspukstiem. Gaisma no mums nenodzisīs reizē ar gaismu mūsu acīs. Tas man liek domāt par asociāciju – mēs esam gaisma. Mēs vienmēr būsim tur.”

Peter Terezakiss ir asociētais vizuālās mākslas profesors Tiša Mākslas skolā Ņujorkā. 1974. gadā viņš sāka veidot sdarbus, kas apvieno mākslu un tehnoloģiju. Viņa pirmā Heart Beats Light instalācija tika izveidota 1995. gada rudenī Pensilvānijā. Pīters Terezakiss ir veidojis interaktīvus darbus spektrā no juvelierizstrādājumiem līdz interaktīvām ēkām un īslaicīgām kinētiskām gaismas instalācijām vidē – tuksnešos, mežos un nacionālajos parkos. Viņa darbi tikuši izstādīti Kanādā, Grieķijā, Itālijā, Japānā, Latvijā, Meksikā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Spānijā, Lielbritānijā un ASV un ir daļa no uzņēmumu, privātajām un muzeju mākslas kolekcijām. Grīna un Terezakiss sāka sadarboties 1997. gadā, ar komponistu Alanu Stounu – 2003. gadā. Visi trīs 2006. gadā uzsāka sadarbību ar Intu Balodi un Olgu Žitluhinu. Šis būs pirmais projekts sadarbībā ar Ilzi Zīriņu. terezakis.com

Alisona Grīna ir horeogrāfe, māksliniece, kuratore Ņujorkas universitātes Tiša mākslas skolas dekāne. Viņa ir autore vairāk kā 130 dejas teātra izrādem, kas tikuši izrādīti 21 valstī un ASV. Viņa priecājas par iespēju atgriezties Rīgā un atkal tikties ar lieliskiem draugiem.

Ilze Zīriņa strādā laikmetīgās jomā kopš 1997. gada. Saņēmusi mākslas maģistra grādu horeogrāfijas specialitātē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 2001. gadā. Profesionālo izglītību papildinājusi, mācoties no daudziem skolotājiem, tostarp Olgas Žitluhinas, David Zambrano, Maria Munoz, Pep Ramis, Julyen Hamilton, Hai Cohen u.c. Bijusi dejotāja Olgas Žitluhinas dejas kompānijā (1997–2011). Šobrīd strādā kā laikmetīgās dejas un kontaktimprovizācijas skolotāja un horeogrāfe lokāli un starptautiski. Veidojusi horeogrāfiju dramatiskā teātra izrādēm, muzikālā teātra izrādēm, koncertiestudējumiem un operai “Traviata” Novosibirskas Operas un Baleta teātrī. Māca laikmetīgās dejas tehniku Latvijas Kultūras koledžas dejas nodaļā un kontaktimprovizāciju Latvijas Kultūras akadēmijas audiovizuālās mākslas katedras laikmetīgās dejas horeogrāfijas apakšprogrammā.