Oļegs Suļimenko (Krievija/Austrija),

Jasmīna Hofere (Austrija)


"Annas Kareņinas sapņi un asaras”

  • Koncepcija, dziesmas, video: Oļegs Suļimenko, Jasmīna Hofere
  • Izpildījums/Performance: Oļegs Suļimenko, Sāra Lanere sadarbībā ar Latvijas dejotājiem.


  • Izrāde tapusi ar “Das Land Steiermark” atbalstu sadarbībā ar “D.ID Dance Identity”, “WUK Wien” un “Theater im Bahnhof”


Izrāde ir muzikāls ceļojums pa Annas Kareņinas sapņiem, kas saduras ar Dostojevski, Čaikovski un Bulgakovu. Par to, ko Ļevs Tolstojs neuzrakstīja, bet Anna Kareņina nosapņoja. Izrāde sākas ar izdomātu atskaiti par mākslinieku braucienu uz īpašo, muzikālo pilsētu Kandalakšu Krievijas ziemeļos, pie Somijas robežas. Autori secina, ka muzicēšanai un krievu klasiskajai literatūrai ir ļoti liela ietekme uz Kandalakšas cilvēku dzīvi. Tas iedvesmo Oļegu un Jasmīnu veidot izrādi, saistītu ar Kandalakšas bagātīgo kultūras mantojumu. Izrādē Anna Kareņina aiziet no morāles filozofa un anarhopacifista Ļeva Tolstoja un identificējas ar nozīmīgām krievu literatūras un baleta protagonistēm – Nastasju Fiļipovnu no Dostojevska romāna “Idiots”, Margaritu no Bulgakova “Meistara un Margaritas”, kā arī Čaikovska baleta “Gulbju ezers” varonēm.

Stāstu stāstīšana un dziesmas, skaļi izteiktas domas un dedzīgas dejas ir šīs izrādes izpausmes. Oļegs stāsta, spēlē elektrisko ģitāru un balalaiku. Sāra Lanere dzied, runā un spēlē dažādas perkusijas un sintezatoru.

Izrāde rādīta “Rhiz” Vīnē, “Theater im Bahnhof” Grācā (2014), “nadaLocal gallery” Vīnē festivālā “Eyes On / Fotogrāfijas mēnesis”, festivālā “Danse Festival Barents” Hammerfestā, Norvēģijā (2016).

Krievu izcelsmes performances mākslinieks Oļegs Suļimenko dzīvo un strādā Vīnē. Pēc inženierzinātņu studijām Maskavas Valsts tehniskajā universitātē pievērsies mākslinieciskajai karjerai. Apguvis deju, aktiermeistarību, improvizāciju Oļega Kiseļova improvizācijas teātrī un eksperimentālo deju Anatolija Vasiļjeva drāmas mākslas skolā pie Genādija Abramova (1985–1990). Deviņdesmitajos gados Oļegs izveidoja kolektīvu starptautisku meistardarbnīcu “Saira BlancheTheatre”, kura provokatīvie iestudējumi rādīti daudzviet pasaulē. Kopā ar “Tanzquartier Wien” bijis kurators krievu un austriešu mākslinieku sadarbības projektam “Austrumi satiek rietumus”. Kopā ar “brut Wien” organizējis projektu “Mūzika šeit, mūzika tur: Vīne – Maskava” (2010), kas rādīts Vīnē un Maskavā. Sadarbojies ar tādiem māksliniekiem kā Dmitrijs Prigovs, Lisa Nelsone, Markuss Šinvalds, Alfredo Barsuglia, Anna Jermolajeva, Mega Stjuarte, Dženifera Leisija un Stīvs Pakstons. Viņa veidotās izrādes ir rādītas daudzos nozīmīgākajos pasaules dejas festivālos un izrāžu vietās: “Festwochen”, “Tanzquartier Wien”, “brut Wien”, “ImPulsTanz”, “Kunsthalle” (Vīne), “Performa” (Ņujorka), “Steirischer Herbst” (Grāca), “Sophiensaele” un “Tanz im August” (Berlīne), “Kunstverein” (Hannovere), “Theater Festival Impulse” (Vācija), “Kaai Theatre” (Brisele), “Southern Theater” (Mineapolisa), “Dance on the Volga” (Jaroslavļa), “Baltic Circle” (Helsinki), “Homo Novus” (Rīga).

Dejotāja un performaces māksliniece Jasmīna Hofere šobrīd darbojas Vīnē. Ieguvusi maģistra grādu dejas izplatīšanas specialitātē Ķelnē. Pirms tam mācījusies laikmetīgo deju Skotijas Laikmetīgās dejas skolā un glezniecību Ortweinschule Grācā. 2016. gadā jauno horeogrāfu programmas “Werkstück” ietvaros “Tanz Quartier Wien” prezentējusi savu solodarbu “Mazi tārpi izraisa lielas pārmaiņas”, kā arī dalījusies ar saviem pētījumiem skolotāju simpozijā “Impulstanz”. Uzstājusies un pasniegusi Vācijā, Itālijā, Palestīnā, Krievijā, Austrijā un ASV. Izrādījusi gan savus darbus, gan sadarbojusies ar tādiem horeogrāfiem kā Jevgeņijs Kazakovs, Villijs Dorners, Oļegs Suļimenko, Marta Ladzjanski.

Sāra Lannere ir horeogrāfe, dejotāja un performances māksliniece. Radošajā darbībā viņu interesē performance izpildītājmākslas un vizuālajā mākslā. Viņa ir studējusi laikmetīgo deju un dejas pedagoģiju (IDA Linz), savukārt pašlaik studē izpildītājmākslu Vīnes Mākslas akadēmijā.

Kā dejotāja un izpildītāja viņa ir strādājusi ar tādiem māksliniekiem kā Anne Jurena, Mičikazu Macune, Barbisu Ruderi, Lilo Nainu, LUX FLUX & Saira Blanche teātri, Nikolasu Hofmani, Maiju Minderi un Akosu Hargitaju. Kopš 2015.gada sadarbojas ar pētniekiem no Vīnes Medicīnas universitātes.

Viņas solo darbs „Dzīvs piemērs”, kas tapis sadarbībā ar Huggy Bears/SUPERAMAS, piedzīvoja pirmizrādi 2016.gada decembrī WUK mākslas centrā Vīnē. Darbs attīstīts ImPulsTanz Festival un Tanzquartier Vienna rezidencēs, kā arī Life Long Burning residencē Uferstudios Berlīnē. Darbs procesā parādīts imagetanz 2016, brut Vienna. 2015.gadā viņa Werkstück-presentations TQW Vienna prezentēja solo „AUSstellenENTstellen”. Sāra Lannere ir saņēmusi vairākas stipendijas: Tanzquartier Vienna, danceWEB/ImPulsTanz, STARTStipendium/BKA Österreich.