Wee/ Frančesko Skaveta


Gandrīz nekad (83’)

  • Koncepcija un horeogrāfija: Frančesko Skaveta/ Francesco Scavetta
  • Darbs tapis sadarbībā ar: Grī Kiperbergu, Eriku Makkenziju, Orfī Šuijti/ Zigrīdu Mariju Vesasu, Tomasu Vantikomu
  • Dramarurģija: Saša Bozičs
  • Gaismas dizains: Stefano Stačini
  • Tērpu dizains: Gjorila Bjerke Setera
  • Skatuve: Frančesko Skaveta, Gjorila Bjerke Setera, Pērs Anders Karlsons
  • Skaņas dizains: Tormods Frīs Petersens, Kevins Sendmens
  • Galdnieki: Pērs Anders Karlsons, Anders Hamre
  • Producents: Wee
  • Līdzproducents: Dansens Hus
  • Sadarbībā ar: Vitlycke-Centre for performing arts, WASP/4Culture Bucharest, Göteborg Dans & Teater Festival, Atalante Theatre Atbalsta/ Supported by: Arts Council Norway, Fund for Sound and Image, Fond for utøvende kunstnere, UD/DTS

Kompānijas “Wee” jaunais darbs “Gandrīz nekad” pēta priekšstatus par patiesību un meliem teātrī un ikdienas pieredzē, izmantojot dīvainu politikas, poētikas un humora sajaukumu. Darbs fokusējas uz mākslinieku spēju mainīties, spēlējoties ar gaidu radīšanu un ļaujoties negaidītajam. Mutiski paziņojumi ir savienoti un konfrontēti ar fiziskām atbildēm, un mākslinieki pastāvīgi apspriež pašu radīto darbu, ļaujot skatītājiem pieslēgties savam asociatīvajam domu procesam. “Vai tu tici tam, ko es saku, vai tam, ko es rādu?” Mākslinieka ķermenis un viņa/ viņas darbības tiek uztvertas kā fikcija, caur kuru atklājas fiziskās identitātes nebeidzamā daudzveidība. Telpa, kas ieskauj māksliniekus, nodrošina platformu nedefinētai izpausmei, kurā dejotāji izliek atmiņas, uzstāda jautājumus un iezīmē telpu. Šī iedomātā kartogrāfija, kas atslēdz un formulē nozīmes, veido tiltus starp “šeit un tur”, savienojot formas ar nozīmēm, par kurām mēs iepriekš nezinājām, ka tās ir saistītas.

Horeogrāfs un dejotājs Frančesko Skaveta dzimis Salerno (Itālijā), mācījies Nacionālajā Dejas akadēmijā Romā, studējis teātra un skatuves mākslu un komunikācijas zinātnes. Skaveta guvis plašu starptautisku atzinību kā skolotājs un pasniedzis klases un meistardarbnīcas IMPULSTANZ Vīnē, P.A.R.T.S. Briselē, Henny Jurriëns Foundation un MTD Amsterdamā, SEAD/Salzburg Experimental Dance Academy Zalcburgā, Tanzquartier Vīnē, Greenwich Dance Londonā, K3 Hamburgā un daudzos dejas un teātra festivālos pasaulē. 2012. gadā Skaveta starp Olslo un Gēteborgu ir izveidojis rezidences vietu – performatīvās mākslas centru Vitlycke.

Kompāniju “Wee”, ko 1999. gadā Oslo dibināja Frančesko Skaveta un Grī Kiperbergs, jau no paša sākuma pieteica sevi ar oriģinālu stilu un plašām starptautiskajām aktivitātēm. “Wee” producējusi deviņpadsmit izrādes un viesojusies trīsdesmit piecās valstīs Eiropā, Vidējos Austrumos, Āzijā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā. Projekti producēti ar Norvēģijas Kultūras padomes un citu sabiedrisko, nacionālo un starptautisko organizāciju atbalstu. “Wee” saņēmusi daudz apbalvojumu, nesen darbs „Surprised body project –Zagreb” ieguvis balvu kā Horvātijas labākā dejas izrāde 2013./2014. gada sezonā.